
Smakowita niespodzianka
Sezon na grzyby właśnie się rozpoczął! To wiadomość dla tych, którzy myśleli, że czekać muszą do września. Tymczasem pierwsze grzyby pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia. Jest to dla nich idealna pora, gdy nie jest za zimno, a nie nadeszły jeszcze pory suszy. Oprócz lasów amatorzy grzybobrania niech skierują swoje kroki na łąki cz pola, warto się dokładnie rozejrzeć również po własnym ogrodzie, gdyż i tam trafiają się znaleziska. Swoją drogą jeśli ktoś szukał nowego hobby na wiosnę, ta rozrywka jaką jest zbieranie grzybów to całkiem dobry pomysł – zapewnia nam ruch na świeżym powietrzu, ćwiczymy cierpliwość i spostrzegawczość z dala od codziennego zgiełku.
Bezpieczeństwo przede wszystkim czyli jadalne grzyby wiosenne
Znalezienie grzyba to nie taka wielka sztuka, no ale żeby przy okazji był jadalny – z tym to jest już trochę trudniej. Nawet doświadczonym grzybiarzom zdarzają się pomyłki, a my nie chcemy przecież, żeby nasza pierwsza chwalebna wyprawa skończyła się już mniej radośnie – np. zatruciem pokarmowym. Dokładne opisy wszelkich jadalnych grzybów wiosennych możemy znaleźć w atlasie, czy na różnych forach internetowych. Warto więc przed rozpoczęciem tej przygody rozszerzyć nieco zasób naszych informacji. Niektóre z jadalnych grzybów wiosennych to ; smardze – grzyby te jednak są pod ochroną nie wolno nam ich zbierać, twardzioszek przydrożny, majówka wiosenna, szyszkówka świerkowa – wizerunki tych grzybów warto sobie przybliżyć.
Najnowsze komentarze